رزین اپوکسی چیست؟

رزین اپوکسی چیست؟
| آرین تیس

رزین ماده لزج و چسبناکی   می باشد که در اثر گذشت زمان و همچنین گرما سخت می شود.رزین اپوکسی محصولی است که صنعتگران با بهره گیری از تکنولوژی روز دنیا برای استفاده در صنایع مختلف از قبیل صنعت ساخت و ساز تولید کرده اند. در واقع این ماده جایگزین رزین طبیعی است که  از مزایای متنوعی نسبت به رزین طبیعی برخوردار است. از جمله مقاومت، استحکام، توانایی تولید و قیمت مناسب تری نسبت به نمونه های طبیعی داشته و همچنین کاربرد آن در صنایع مختلف نیز رو به افزایش است.


رزین اپوکسی از خانواده رزین های دو جزئی است که شامل (پایه رزینی) و هاردنر می باشد. این دو جزء باید به نسبت مشخص و بنا بر فرمولاسیون و کاربرد آن با یکدیگر ترکیب شوند و پس از آن روی سطح یا قالب دل خواه استفاده شود.

به طور کلی رزین ها به دو دسته تقسیم می شوند:

  1. رزین طبیعی: نمونه بارز رزین طبیعی صمغ گیاهان و درختان می باشد  که به صورت شیره از درخت خارج می شوند.
  2. رزین مصنوعی: در واقع نوع مصنوعی رزین از سنتز و همچنین فعل و انفعالات شیمیایی مواد آلی و معدنی در محیط آزمایشگاهی و کارخانجات مواد شیمیایی به دست می آید.


کاربرد رزین اپوکسی در مقاوم سازی


رزین اپوکسی امروزه در صنعت ساخت و ساز به طور گسترده  مورد استفاده قرار می گیرد، یکی از کاربرد های آن برای مقاوم سازی سازه ها است که این به دلیل ویژگی چسبندگی عالی در انواع بستر ها و برخورداری از مقاومت بالا و استحکام آن در همه جوانب است. این محصول در محیط های اسیدی و قلیایی به خوبی مقاومت کرده و این امر کاربرد آن را در صنعت عمرانی افزایش داده است.

این روزها مقاوم سازی در صنعت ساخت و ساز از اهمیت بالایی برخوردار است و مقاومت ساختمان ها در برابر زلزله و دیگر حوادث امری اساسی و ضروری است. در همین راستا مصالحی که مقاومت خمشی، کششی، و ضربه ای بالایی را داشته باشند و در عین حال سبک نیز باشند اهمیت دارند. می توان گفت رزین اپوکسی یکی از محصولات پر کاربرد برای پاسخگویی به این مقاوم سازی است. این محصول را برای مقاوم سازی با FRP مورد استفاده قرار می دهند.کامپوزیتFRP ماده ای با کیفیت و بسیار پرکاربرد است که با استفاده از رزین اپوکسی و الیاف FRP در طی فرایند پلیمریزاسیون تحت حرارت بالا تهیه می شود.

می توان گفت بیشترین کاربرد رزین اپوکسی در مقاوم سازی با FRP است، همچنین این محصول در بتن های تقویت شده با کامپوزیت نیز استفاده می شود. رزین اپوکسی در انواع ویسکوزیته ها ارائه می شود و انواع هاردنر برای آن ها وجود دارد. امروزه برای مقاومت سازه های بتنی بیشترین کاربرد را نسبت به پلی استرهای تجاری دارند و این به دلیل مزایا و بهبود عملکرد مقاوم سازی با استفاده از این محصول است.

دلیل مقاومت رزین اپوکسی در دماهای بالا این است که این محصولات در فرایند پخت تحت دمای بسیار بالایی تا 3000 درجه و بیشتر قرار می گیرند، پخت اپوکسی توسط هاردنر دی اتیل تری یا هاردنر تتا انجام می شود، مدت زمان پخت و میزان دقیق درجه حرارت نیز به نوع اپوکسی وابسته است.

از کاربردهای رزین اپوکسی در صنعت ساخت و ساز می توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • آب بندی و پر نمودن ترک هایی که روی سطوح به وجود آمده است.
  • رزین اپوکسی یک چسبنده قوی است که به راحتی بتن تازه را به بتن سخت متصل می کند.
  • ترک ها را می توان با این محصول  به راحتی ترمیم و بازسازی نمود.


می توان این محصول را به دلیل ویژگی های منحصر به فردی که دارد جایگزین مناسبی برای سیمان و محصولات مشابه دانست. این محصول در کار ساخت و ساز بیشترین کاربرد را در آماده سازی سطوح دارد. برای مثال به عنوان یک پوشاننده در کف کارخانجات مواد شیمیایی کاربرد دارد که از بتن کف در برابر خوردگی و انواع مواد شیمیایی  به طرز شگفت انگیزی محافظت می کند. این محصول قابلیت افزایش مقاومت بتن را تا 21100kg/cm تضمین می کند.

همچنین کاربرد رزین اپوکسی را در تقویت و مقاومت سازه های مختلف به ویژه تولید محصولات کامپوزیتی که شامل رزین اپوکسی و هاردنر هستند را نمی توان نادیده گرفت. ساخت قالب های مستحکم با مقاومت کششی، فشاری و خمشی بسیار عالی و همچنین چسبندگی فوق العاده به انواع بسترها با  مقاومت شیمیایی بالا در انواع محیط های اسیدی و قلیایی کاربرد رزین اپوکسی را در صنایع ساخت و ساز و مقاوم سازی  به طرز چشمگیری افزایش داده است.

کاربرد رزین اپوکسی در مقاوم سازی, رزین اپوکسی، بتن اپوکسی، الیاف FRP، مقاوم سازی، مقاوم سازی با FRP ، مزایای رزین اپوکسی

مزایای رزین اپوکسی


این محصول مزایای متنوعی دارد که در زیر به تعدادی از آن ها اشاره می کنیم.

مقاومت شیمیایی بالا که در محیط های اسیدی و قلیایی بسیار کاربردی است.

ضد آب و مقاوم در برابر رطوبت.

مقاومت خوب در برابر حرارت.

استحکام کششی، فشاری و خمشی بالا که تنش های مکانیکی و ضربات را به خوبی تحمل میکند.

قابلیت چسبندگی به سطوح و مواد مختلف و سازگار با الیاف FRP.

برخورداری از قابلیت پرکنندی خلل و فرج و درزها و شکاف ها.

وزن سبک دربرابر حجم و استحکام خوب که آن را برای مقاوم سازی مفید کرده است و به عنوان بتن اپوکسی استفاده می شود.

کاربرد آسان و عمر طولانی.

علت خشک نشدن مخلوط اپوکسی و هاردنر


هنگام کار با رزین اپوکسی ممکن هست با مشکلات زیرمواجه شویم :

خشک نشدن رزین اپوکسی
چسبناک شدن و نرم شدن رزین اپوکسی

در این صورت نیازمند رعایت مواردی چون ،رعایت نسبت اختلاط صحیح باشد .همچنین خشک نشدن رزین می‌تواند به دلیل کم بودن هاردنر در سیستم باشد.

وجود آب یا رطوبت در سیستم:


ظرف اختلاط رزین اپوکسی به طور کامل خشک نشده باشدو یا اینکه سطح کار و یا هوا دارای رطوبت باشد.گاها ممکن است اپوکسی و هاردنر به خوبی مخلوط نشده باشد.

کنترل دما


دمای هوا نباید کمتر از 10 درجه و دمای سطح نباید از 5 درجه سانتی‌گراد کمتر باشد چون واکنش اپوکسی و هاردنر در دمای پایین متوقف می گردد و رزین خشک نخواهد شد؛گرم بودن بیش‌ازحد هوا هم می‌تواند در خشک شدن رزین اپوکسی اختلال ایجاد کند، حداکثر دمای هوا برای اعمال می‌تواند 50 درجه سانتی‌گراد باشد.

معایب رزین اپوکسی


قیمت آن گران تر از دیگر انواع رزین می باشد.
عمل آوری رزین اپوکسی زمان زیادی می گیرد زیرا زمان پخت رزین اپوکسی و عمل پلیمریزاسیون زیاد می باشد.
رزین اپوکسی شکل پذیر نیست و حساس به ترک خوردگی است.
در دمای زیر ۵ درجه سانتیگراد کارایی ندارد.

انواع رزین اپوکسی


رزین اپوکسی در انواع مختلفی وجود دارد که هر یک کاربردهای خاص خود را دارند در ادامه به آن ها اشاره می کنیم.

1-بتونه اپوکسی

این ماده دو جزئی که بدون حلال است بر پایه اپوکسی ساخته می شود و کاربرد اساسی آن به عنوان پرکننده درزها و شکاف های مختلف برای مقاوم سازی ساختمان ها با الیاف FRP  است. این محصول از چسبندگی و مقاومت بالایی برخوردار است که نقش اساسی در ترمیم سطوح مختلف بتنی برای نصب FRP دارد به همین جهت به آن ترمیم کننده اپوکسی نیز می گویند.

  • از مزایای بتونه اپوکسی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
  • امکان استفاده در تمامی سطح عمودی و افقی بدون اینکه در آن انقباض به وجود بیاید.
  • نفوذ پذیری بسیار عالی در شکاف ها و ایجاد سطحی یکنواخت.
  • مقاومت بالا در برابر عوامل محیطی مانند ضربه، حرارت، رطوبت و ...
  • اجرای بسیار آسان و ارائه نتیجه عالی در مقاوم سازی ساختمان ها.
  • قابلیت استفاده  در مکان های مختلف از جمله کف سازی با FRP ، ترمیم بتن های ترک دار، کف کارخانه ها، در سرویس بهداشتی ، حمام و استخر ها به عنوان لایه میانی کف پوش اپوکسی.


2-پرایمر اپوکسی

این محصول بر پایه رزین اپوکسی بوده و نفوذ پذیری بالایی در عمق بتن را دارا است، نقش پرایمر اپوکسی در تقویت و مقاوم سازی سطوح بتونی است که در تقویت سازه با frp کاربرد دارد. در واقع نفوذ پذیری بالای و چسبندگی بی نظیر این رزین اپوکسی کاربرد آن را در مقاوم سازی افزایش داده است. از مزایای آن می توان به موراد زیر اشاره کرد:

  • کاربرد در سطوح بتن اپوکسی برای مقاوم سازی با frp
  • کاربرد در سطوح و سازه های فلزی به دلیل چسبندگی فوق خوب با فلز علاوه بر بتن.
  • از این محصول برای سطح زیرین کفپوش سالن های ورزشی، انواع سطوح بتنی، آزمایشگاه ها و ... نیز استفاده می شود چراکه در برابر ضربات مختلف استحکام دارد.


3-چسب اپوکسی

این رزین اپوکسی را می توان یکی از پر استفاده ترین نمونه ها در مقاوم سازی ساختمان با الیاف FRP   به حساب آورد. این محصول به دلیل استفاده از رزین اپوکسی و سخت کننده در مواد تشکیل دهنده آن مقاومت فوق العاده ای دارد. از این محصول در مواردی مانند ساخت کامپوزیت FRP برای مقاوم سازی و صنایع مختلف دیگری مانند هواپیما سازی و خودرو سازی استفاده می شود.

4-رزین اپوکسی تزریقی

برای پرکردن درزها و شکاف ها و مقاوم سازی انواع سازه ها مانند تیر، ستون و کف سازی میتوان از این محصول استفاده کرد. چراکه این محصول از چسبندگی و نفوذ پذیری خوبی برای پر کردن و از بین بردن ترک ها و شکاف ها برخوردار است. این رزین به رنگ زرد است که به صورت تزریقی شکاف ها را پر کرده و سخت می شود و به طور کامل درزها را پوشش میدهد و استحکام بالایی دارد.

5-ژل اپوکسی

این ژل برای نصب لمینت و میلگرد FRP کاربرد دارد، که می توان در سطوح عمودی و بالا سری از آن استفاده کرد. همچنین می توان ژل اپوکسی را با ماسه سیلیسی ترکیب کرد و در نهایت یک ملات برای تعمیر و مقاوم سازی بدست آورد.

 

کاربرد رزین اپوکسی در مقاوم سازی, رزین اپوکسی، بتن اپوکسی، الیاف FRP، مقاوم سازی، مقاوم سازی با FRP ، انواع رزین اپوکسی

ویژگی های مکانیکی چسب رزین اپوکسی


ویژگی ‌های مکانیکی بسیار خوب رزین ‌های چسب اپوکسی موجب شده تا این چسب بر بسیاری از مواد مشابه خود برتری بسیار بالایی داشته باشد. مقاومت کششی این ماده بین ۶۰ تا ۸۰ مگاپاسکال، مقاومت خمشی آن بین ۱۰۰ تا ۱۵۰ مگاپاسکال و مقاومت برشی آن بین ۳۰ تا ۵۰ مگاپاسکال می باشد  که نشان از مقاومت بسیار فوق‌ العاده ‌ی آن دارد. در برابر تغییر دما و شرایط مختلف تنها ۲تا ۵ درصد تغییر طول می‌ دهد. این رزین اگر تحت فشار بار خارجی قرار گرفته باشد تا دمای ۲۹۰ درجه سانتی گراد تغییر شکل نمی ‌دهد. به عبارتی، کامپوزیت‌ های FRP که به وسیله‌ ی رزین اپوکسی تولید می گردد، دارای کیفیت بسیار بهتری نسبت به موارد مشابه است.

چه مدت زمان لازم است تا رزین اپوکسی خشک شود؟


زمان خشک شدن بسته به نوع رزین و هاردنر متفاوت می باشد. همچنین زمان خشک شدن به ضخامت کارتان بستگی دارد.بعد از چند ساعت اگر رزین در حد چند میل باشد خشک  می گردد. یک روز زمان می برد تا سطح کارتان کامل خشک شود.اما حدود 5 الی 7 روز طول میکشد تا رزین کاملا خشک شود. (اصلاحا مغز پخت شود)

سخن پایانی

به طور کلی می توان گفت رزین اپوکسی محصولی است با کاربرد های متنوع که علاوه بر مقاوم سازی و استفاده در صنعت ساختمان که بسیار هم موفق بوده است، در صنایع دیگر مانند هواپیما سازی، الکترونیک، خودرو سازی و .. نیز کاربرد فرانی دارد..

 

نوشتن دیدگاه

ارسال

تمامی حقوق متعلق به آرین تیس می باشد.

طراحی سایت و خدمات سئو توسط تیم سئوهاما - میزبانی وب توسط سرورهاما